You are not logged in.

#1 2019-07-05 11:32:57

Lithium
Member
Registered: 2019-07-05
Posts: 4

modprobe vboxsf -> ERROR: could not insert 'vboxsf': Exec format error

sudo modprobe vboxsf
modprobe: ERROR: could not insert 'vboxsf': Exec format error

sudo journalctl -b
...
июл 05 09:21:42 arch32 kernel: vboxsf: version magic '5.0.7-arch1-1.0-ARCH SMP preempt mod_unload 686 ' should be '5.1.15-arch1-1.0-ARCH SMP preempt mod_unload 686 '

Offline

#2 2019-07-05 12:58:25

andreas_baumann
Administrator
From: Zurich, Switzerland
Registered: 2017-08-10
Posts: 755
Website

Re: modprobe vboxsf -> ERROR: could not insert 'vboxsf': Exec format error

Could be related to:

https://buildmaster.archlinux32.org/bui … ild-log.gz

/startdir/PKGBUILD: line 26: cd: /var/lib/dkms/vboxhost/6.0.8_OSE/5.1.15-arch1-1.0-ARCH/pentium4/module: No such file or directory

are you on the i686 or on the pentium4 branch?

Offline

#3 2019-07-06 05:42:33

Lithium
Member
Registered: 2019-07-05
Posts: 4

Re: modprobe vboxsf -> ERROR: could not insert 'vboxsf': Exec format error

I did not specify - for the guest system: (pacman -S virtualbox-guest-modules-arch ... OK)
branch: 'pentium4'

Last edited by Lithium (2019-07-07 05:50:11)

Offline

#4 2019-07-06 07:37:59

andreas_baumann
Administrator
From: Zurich, Switzerland
Registered: 2017-08-10
Posts: 755
Website

Re: modprobe vboxsf -> ERROR: could not insert 'vboxsf': Exec format error

ok. I rescheduled all virtualbox stuff, let's see if everything rebuilds..

Offline

#5 2019-07-06 12:38:58

andreas_baumann
Administrator
From: Zurich, Switzerland
Registered: 2017-08-10
Posts: 755
Website

Re: modprobe vboxsf -> ERROR: could not insert 'vboxsf': Exec format error

virtualbox also has a rebuild problem around an ancient libstdc++5.

Offline

#6 2019-07-06 15:13:52

levi
Moderator
From: Yorkshire, UK
Registered: 2018-06-16
Posts: 389

Re: modprobe vboxsf -> ERROR: could not insert 'vboxsf': Exec format error

That's curious.  A problem building against an old libstdc++; that's the C++ standard library and only really written in plain old C++90, so the build system for that should be pretty vanilla and have far less of the complexity of a rust build or something javaish.  Presumably it's just that it links against and uses headers from a version that's older than they one you've got?


Architecture: pentium4, Testing repos: Yes, Hardware: EeePC 901+2GB RAM+OS half on the SD card.

Offline

#7 2019-07-06 15:35:22

andreas_baumann
Administrator
From: Zurich, Switzerland
Registered: 2017-08-10
Posts: 755
Website

Re: modprobe vboxsf -> ERROR: could not insert 'vboxsf': Exec format error

http://lists.busybox.net/pipermail/buil … 02526.html

seems gcc 3 and old libstdc++ need a backport.

Offline

#8 2019-07-06 15:38:49

andreas_baumann
Administrator
From: Zurich, Switzerland
Registered: 2017-08-10
Posts: 755
Website

Re: modprobe vboxsf -> ERROR: could not insert 'vboxsf': Exec format error

Ah, more portability fun:

/build/virtualbox/src/VirtualBox-6.0.8/include/VBox/VBoxGL2D.h:116:19: error: conflicting declaration ‘ty
pedef ptrdiff_t GLsizeiptr’
  116 | typedef ptrdiff_t GLsizeiptr;
      |                   ^~~~~~~~~~

Offline

#9 2019-07-06 15:48:49

andreas_baumann
Administrator
From: Zurich, Switzerland
Registered: 2017-08-10
Posts: 755
Website

Re: modprobe vboxsf -> ERROR: could not insert 'vboxsf': Exec format error

@levi: well, there where non-standard things in older gcc versions, and the compiler got more standard.
So usually you can compile a gcc 3 with a gcc 4, a gcc 4 with a gcc 5, but trying to build a gcc 3 with a gcc 9
is a little bit too much, I think.

Anyways: virtualbox should be ashamed they are still using such an ancient libstdc++, can't be that hard
to rewrite it in a little bit more modern C++.

Offline

#10 2019-07-06 15:51:06

andreas_baumann
Administrator
From: Zurich, Switzerland
Registered: 2017-08-10
Posts: 755
Website

Re: modprobe vboxsf -> ERROR: could not insert 'vboxsf': Exec format error

Virtualbox is currently also obviously not even compiled by the developers on 32-bit before releasing, so..

Offline

#11 2019-07-06 20:42:02

levi
Moderator
From: Yorkshire, UK
Registered: 2018-06-16
Posts: 389

Re: modprobe vboxsf -> ERROR: could not insert 'vboxsf': Exec format error

Oh right, if it depends on the version of libstdc++ used by virtualbox then virtualbox clearly doesn't work the way I thought it did.  I guess that's part of the reason it's so much quicker than Qemu is, and I've only had a quick play with that.  I don't think the hardware I currently run had the right cpu flags to run virualbox FWIW.


Architecture: pentium4, Testing repos: Yes, Hardware: EeePC 901+2GB RAM+OS half on the SD card.

Offline

#12 2019-07-07 05:58:16

Lithium
Member
Registered: 2019-07-05
Posts: 4

Re: modprobe vboxsf -> ERROR: could not insert 'vboxsf': Exec format error

Maybe when building guest-modules-arch, the kernel version should be specified - 5.1.15, which is the same as the linux kernel instead of 5.0.7? I used to save the old linux kernels required by vboxsf - it worked.

Offline

#13 2019-07-08 10:02:29

Lithium
Member
Registered: 2019-07-05
Posts: 4

Re: modprobe vboxsf -> ERROR: could not insert 'vboxsf': Exec format error

Old kernels: https://archive.archlinux32.org/packages/l/linux/
To force install a module with the wrong signature:

sudo modprobe -f vboxsf

(Attention! copying files from a folder (ntfs) to btrfs using pcmanfm - corrupts files, backwards - ok. Through the terminal - OK in both directions.)

Last edited by Lithium (2019-08-15 13:25:40)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB