You are not logged in.

#1 2019-07-09 22:18:44

kelsinni
Member
Registered: 2019-07-09
Posts: 10

Unsuccefull installation of LXDE on Arch i386

Hello members,

I'm here search for help regarding my try to install LXDE on Arch i386. I have run all the commands that are normally needed to install this DE but when i run the service i get a black screen with an endless blinking underscore on the top left corner.

Can anyone give me some tips about what it could be wrong?

Thanks in advance

Cheers!

Offline

#2 2019-07-10 04:42:03

levi
Moderator
From: Yorkshire, UK
Registered: 2018-06-16
Posts: 461

Re: Unsuccefull installation of LXDE on Arch i386

That sounds like what I get when I try to run weston on my machine,  Can you post the contents of your .xinitrc or similar from your home directory?

Also, I note there is no arch support for the i386 processor.  Perhaps you mean i486, i686 or pentium4 which are the architectures this project supports.


Architecture: pentium4, Testing repos: Yes, Hardware: EeePC 901+2GB RAM+OS half on the SD card.

Offline

#3 2019-07-10 16:03:36

kelsinni
Member
Registered: 2019-07-09
Posts: 10

Re: Unsuccefull installation of LXDE on Arch i386

levi wrote:

That sounds like what I get when I try to run weston on my machine,  Can you post the contents of your .xinitrc or similar from your home directory?

Also, I note there is no arch support for the i386 processor.  Perhaps you mean i486, i686 or pentium4 which are the architectures this project supports.

Hi...

first of all thanks for your reply.

You're right, my fault... It's i686 and not i386.

Regarding the content of the xinitrc here it is:
(it is located in: /etc/X11/xinit/)

#!/bin/sh

userresources=$HOME/.Xresources
usermodmap=$HOME/.Xmodmap
sysresources=/etc/X11/xinit/.Xresources
sysmodmap=/etc/X11/xinit/.Xmodmap

# merge in defaults and keymaps

if [ -f $sysresources ]; then







    xrdb -merge $sysresources

fi

if [ -f $sysmodmap ]; then
    xmodmap $sysmodmap
fi

if [ -f "$userresources" ]; then







    xrdb -merge "$userresources"

fi

if [ -f "$usermodmap" ]; then
    xmodmap "$usermodmap"
fi

# start some nice programs

if [ -d /etc/X11/xinit/xinitrc.d ] ; then
 for f in /etc/X11/xinit/xinitrc.d/?*.sh ; do
  [ -x "$f" ] && . "$f"
 done
 unset f
fi

twm &
xclock -geometry 50x50-1+1 &
xterm -geometry 80x50+494+51 &
xterm -geometry 80x20+494-0 &
exec xterm -geometry 80x66+0+0 -name login

Thanks again

Cheers

Offline

#4 2019-07-10 19:40:54

levi
Moderator
From: Yorkshire, UK
Registered: 2018-06-16
Posts: 461

Re: Unsuccefull installation of LXDE on Arch i386

My .xinitrc has a 'startlxde' near the end.  Do you mean to be starting twm and a few other apps?


Architecture: pentium4, Testing repos: Yes, Hardware: EeePC 901+2GB RAM+OS half on the SD card.

Offline

#5 2019-07-10 21:21:26

kelsinni
Member
Registered: 2019-07-09
Posts: 10

Re: Unsuccefull installation of LXDE on Arch i386

levi wrote:

My .xinitrc has a 'startlxde' near the end.  Do you mean to be starting twm and a few other apps?

@levi... sorry for my ignorance but I really dont know... I just follow some tutorials over available over the web about to install LXDE on Arch Linux.

My goal is just install that DE and not enable it at the startup and just run it when i wanna by typing "systemctl start" command.

Do you see any mistake in that .xinitrc?

Thanks

Offline

#6 2019-07-11 02:15:07

andreas_baumann
Administrator
From: Zurich, Switzerland
Registered: 2017-08-10
Posts: 815
Website

Re: Unsuccefull installation of LXDE on Arch i386

What graphic card do you have? (try the lshw or lspci command).
Are you starting in text mode (nomodeset)? Because the blinking cursor could be a graphic card, which doesn't
like to switch to graphic mode when started in old BIOS text mode.
Do you see (EE) lines in your /var/log/Xorg.0.log logfile?

Offline

#7 2019-07-11 04:51:58

levi
Moderator
From: Yorkshire, UK
Registered: 2018-06-16
Posts: 461

Re: Unsuccefull installation of LXDE on Arch i386

All I know is that I added 'startlxde' to my .xinitrc to get openbox to start when I run 'startx' as user.  I also don't use a greeter.


Architecture: pentium4, Testing repos: Yes, Hardware: EeePC 901+2GB RAM+OS half on the SD card.

Offline

#8 2019-07-11 21:08:59

eugen-b
Member
Registered: 2017-07-09
Posts: 55

Re: Unsuccefull installation of LXDE on Arch i386

It would be great to see the /var/log/Xorg.0.log file before I give you the advise to follow Arch Wiki only (and not any dubious tutorials). https://wiki.archlinux.org/index.php/LX … he_desktop
I never seen that you would start lxde with "systemctl start"?! Do you mean "systemctl start lxdm"??
Your .xinitrc is supposed to start twm https://wiki.archlinux.org/index.php/Twm which is "nice", but not LXDE.

Offline

#9 2019-07-11 21:19:53

kelsinni
Member
Registered: 2019-07-09
Posts: 10

Re: Unsuccefull installation of LXDE on Arch i386

andreas_baumann wrote:

What graphic card do you have? (try the lshw or lspci command).
Are you starting in text mode (nomodeset)? Because the blinking cursor could be a graphic card, which doesn't
like to switch to graphic mode when started in old BIOS text mode.
Do you see (EE) lines in your /var/log/Xorg.0.log logfile?

$ lspci
Intel Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)

Regarding the /var/log/Xorg.0.log in fact has some (EE) lines:

[  1552.341] 
X.Org X Server 1.20.5
X Protocol Version 11, Revision 0
[  1552.341] Build Operating System: Linux Arch Linux
[  1552.341] Current Operating System: Linux archlinux 5.1.15-arch1-1.0-ARCH #1 SMP PREEMPT Wed Jun 26 15:08:06 CEST 2019 i686
[  1552.341] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux root=UUID=65453d75-d61a-410d-9012-3c217cbd28e3 rw quiet
[  1552.341] Build Date: 01 June 2019  09:33:48AM
[  1552.341]  
[  1552.341] Current version of pixman: 0.38.4
[  1552.341] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[  1552.341] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[  1552.341] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Wed Jul 10 21:48:00 2019
[  1552.341] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[  1552.342] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[  1552.342] (==) No screen section available. Using defaults.
[  1552.342] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[  1552.342] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[  1552.342] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
	Using a default monitor configuration.
[  1552.342] (==) Automatically adding devices
[  1552.342] (==) Automatically enabling devices
[  1552.342] (==) Automatically adding GPU devices
[  1552.342] (==) Automatically binding GPU devices
[  1552.342] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[  1552.342] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/misc".
[  1552.342] 	Entry deleted from font path.
[  1552.342] 	(Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/misc").
[  1552.342] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF" does not exist.
[  1552.342] 	Entry deleted from font path.
[  1552.342] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1" does not exist.
[  1552.342] 	Entry deleted from font path.
[  1552.342] (==) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/TTF,
	/usr/share/fonts/100dpi,
	/usr/share/fonts/75dpi
[  1552.342] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[  1552.342] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
	If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[  1552.342] (II) Module ABI versions:
[  1552.342] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[  1552.342] 	X.Org Video Driver: 24.0
[  1552.342] 	X.Org XInput driver : 24.1
[  1552.342] 	X.Org Server Extension : 10.0
[  1552.343] (++) using VT number 1

[  1552.343] (II) systemd-logind: logind integration requires -keeptty and -keeptty was not provided, disabling logind integration
[  1552.345] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[  1552.354] (--) PCI:*(0@0:2:0) 8086:27a2:103c:30ad rev 3, Mem @ 0xf4600000/524288, 0xe0000000/268435456, 0xf4680000/262144, I/O @ 0x00004000/8, BIOS @ 0x????????/131072
[  1552.354] (--) PCI: (0@0:2:1) 8086:27a6:103c:30ad rev 3, Mem @ 0xf4700000/524288
[  1552.354] (II) LoadModule: "glx"
[  1552.354] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[  1552.357] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[  1552.357] 	compiled for 1.20.5, module version = 1.0.0
[  1552.357] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[  1552.357] (==) Matched intel as autoconfigured driver 0
[  1552.357] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 1
[  1552.357] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 2
[  1552.357] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 3
[  1552.357] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[  1552.357] (II) LoadModule: "intel"
[  1552.357] (WW) Warning, couldn't open module intel
[  1552.357] (EE) Failed to load module "intel" (module does not exist, 0)
[  1552.357] (II) LoadModule: "modesetting"
[  1552.357] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[  1552.358] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[  1552.358] 	compiled for 1.20.5, module version = 1.20.5
[  1552.358] 	Module class: X.Org Video Driver
[  1552.358] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
[  1552.358] (II) LoadModule: "fbdev"
[  1552.358] (WW) Warning, couldn't open module fbdev
[  1552.358] (EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
[  1552.359] (II) LoadModule: "vesa"
[  1552.359] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[  1552.359] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[  1552.359] 	compiled for 1.20.4, module version = 2.4.0
[  1552.359] 	Module class: X.Org Video Driver
[  1552.359] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
[  1552.359] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[  1552.359] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[  1552.364] (II) modeset(0): using drv /dev/dri/card0
[  1552.364] (II) modeset(0): Creating default Display subsection in Screen section
	"Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32
[  1552.364] (==) modeset(0): Depth 24, (==) framebuffer bpp 32
[  1552.364] (==) modeset(0): RGB weight 888
[  1552.364] (==) modeset(0): Default visual is TrueColor
[  1552.364] (II) Loading sub module "glamoregl"
[  1552.364] (II) LoadModule: "glamoregl"
[  1552.364] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so
[  1552.374] (II) Module glamoregl: vendor="X.Org Foundation"
[  1552.374] 	compiled for 1.20.5, module version = 1.0.1
[  1552.374] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[  1552.402] (II) modeset(0): glamor X acceleration enabled on Mesa DRI Intel(R) 945GM x86/MMX/SSE2
[  1552.402] (II) modeset(0): glamor initialized
[  1552.402] (II) modeset(0): Output LVDS-1 has no monitor section
[  1552.416] (II) modeset(0): Output VGA-1 has no monitor section
[  1552.420] (II) modeset(0): Output DVI-D-1 has no monitor section
[  1552.506] (II) modeset(0): Output SVIDEO-1 has no monitor section
[  1552.507] (II) modeset(0): EDID for output LVDS-1
[  1552.507] (II) modeset(0): Manufacturer: QDS  Model: 53  Serial#: 0
[  1552.507] (II) modeset(0): Year: 2005  Week: 0
[  1552.507] (II) modeset(0): EDID Version: 1.3
[  1552.507] (II) modeset(0): Digital Display Input
[  1552.507] (II) modeset(0): Max Image Size [cm]: horiz.: 30  vert.: 19
[  1552.507] (II) modeset(0): Gamma: 2.20
[  1552.507] (II) modeset(0): No DPMS capabilities specified
[  1552.507] (II) modeset(0): Supported color encodings: RGB 4:4:4 YCrCb 4:4:4 
[  1552.507] (II) modeset(0): First detailed timing is preferred mode
[  1552.507] (II) modeset(0): redX: 0.574 redY: 0.335   greenX: 0.314 greenY: 0.550
[  1552.507] (II) modeset(0): blueX: 0.154 blueY: 0.135   whiteX: 0.312 whiteY: 0.328
[  1552.507] (II) modeset(0): Manufacturer's mask: 0
[  1552.507] (II) modeset(0): Supported detailed timing:
[  1552.507] (II) modeset(0): clock: 68.9 MHz   Image Size:  304 x 190 mm
[  1552.507] (II) modeset(0): h_active: 1280  h_sync: 1301  h_sync_end 1333 h_blank_end 1408 h_border: 0
[  1552.507] (II) modeset(0): v_active: 800  v_sync: 804  v_sync_end 808 v_blanking: 816 v_border: 0
[  1552.507] (II) modeset(0): Unknown vendor-specific block f
[  1552.507] (II) modeset(0):  QUANTADISPLAY
[  1552.507] (II) modeset(0):  QD14TL025
[  1552.507] (II) modeset(0): EDID (in hex):
[  1552.507] (II) modeset(0): 	00ffffffffffff004493530000000000
[  1552.507] (II) modeset(0): 	000f0103801e13780a3ba09355508c27
[  1552.507] (II) modeset(0): 	22505400000001010101010101010101
[  1552.507] (II) modeset(0): 	010101010101ea1a0080502010301520
[  1552.507] (II) modeset(0): 	440030be100000180000000f0008002a
[  1552.507] (II) modeset(0): 	0001000400324a041901000000fe0051
[  1552.507] (II) modeset(0): 	55414e5441444953504c4159000000fe
[  1552.508] (II) modeset(0): 	0051443134544c3032350a20202000e0
[  1552.508] (II) modeset(0): Printing probed modes for output LVDS-1
[  1552.508] (II) modeset(0): Modeline "1280x800"x60.0   68.90  1280 1301 1333 1408  800 804 808 816 -hsync -vsync (48.9 kHz eP)
[  1552.508] (II) modeset(0): Modeline "1280x800"x59.8   83.50  1280 1352 1480 1680  800 803 809 831 -hsync +vsync (49.7 kHz d)
[  1552.508] (II) modeset(0): Modeline "1280x800"x59.9   71.00  1280 1328 1360 1440  800 803 809 823 +hsync -vsync (49.3 kHz d)
[  1552.508] (II) modeset(0): Modeline "1280x720"x120.0  156.12  1280 1376 1512 1744  720 721 724 746 doublescan -hsync +vsync (89.5 kHz d)
[  1552.508] (II) modeset(0): Modeline "1280x720"x120.0  120.75  1280 1304 1320 1360  720 721 724 740 doublescan +hsync -vsync (88.8 kHz d)
[  1552.508] (II) modeset(0): Modeline "1280x720"x59.9   74.50  1280 1344 1472 1664  720 723 728 748 -hsync +vsync (44.8 kHz d)
[  1552.508] (II) modeset(0): Modeline "1280x720"x59.7   63.75  1280 1328 1360 1440  720 723 728 741 +hsync -vsync (44.3 kHz d)
[  1552.508] (II) modeset(0): Modeline "1024x768"x120.1  133.47  1024 1100 1212 1400  768 768 770 794 doublescan -hsync +vsync (95.3 kHz d)
[  1552.509] (II) modeset(0): Modeline "1024x768"x60.0   65.00  1024 1048 1184 1344  768 771 777 806 -hsync -vsync (48.4 kHz d)
[  1552.509] (II) modeset(0): Modeline "960x720"x120.0  117.00  960 1024 1128 1300  720 720 722 750 doublescan -hsync +vsync (90.0 kHz d)
[  1552.509] (II) modeset(0): Modeline "928x696"x120.1  109.15  928 976 1088 1264  696 696 698 719 doublescan -hsync +vsync (86.4 kHz d)
[  1552.509] (II) modeset(0): Modeline "896x672"x120.0  102.40  896 960 1060 1224  672 672 674 697 doublescan -hsync +vsync (83.7 kHz d)
[  1552.509] (II) modeset(0): Modeline "1024x576"x119.9   98.50  1024 1092 1200 1376  576 577 580 597 doublescan -hsync +vsync (71.6 kHz d)
[  1552.509] (II) modeset(0): Modeline "1024x576"x119.9   78.38  1024 1048 1064 1104  576 577 580 592 doublescan +hsync -vsync (71.0 kHz d)
[  1552.509] (II) modeset(0): Modeline "1024x576"x59.9   46.50  1024 1064 1160 1296  576 579 584 599 -hsync +vsync (35.9 kHz d)
[  1552.509] (II) modeset(0): Modeline "1024x576"x59.8   42.00  1024 1072 1104 1184  576 579 584 593 +hsync -vsync (35.5 kHz d)
[  1552.509] (II) modeset(0): Modeline "960x600"x119.9   96.62  960 1028 1128 1296  600 601 604 622 doublescan -hsync +vsync (74.6 kHz d)
[  1552.509] (II) modeset(0): Modeline "960x600"x120.0   77.00  960 984 1000 1040  600 601 604 617 doublescan +hsync -vsync (74.0 kHz d)
[  1552.509] (II) modeset(0): Modeline "960x540"x119.9   86.50  960 1024 1124 1288  540 541 544 560 doublescan -hsync +vsync (67.2 kHz d)
[  1552.509] (II) modeset(0): Modeline "960x540"x120.0   69.25  960 984 1000 1040  540 541 544 555 doublescan +hsync -vsync (66.6 kHz d)
[  1552.509] (II) modeset(0): Modeline "960x540"x59.6   40.75  960 992 1088 1216  540 543 548 562 -hsync +vsync (33.5 kHz d)
[  1552.509] (II) modeset(0): Modeline "960x540"x59.8   37.25  960 1008 1040 1120  540 543 548 556 +hsync -vsync (33.3 kHz d)
[  1552.509] (II) modeset(0): Modeline "800x600"x120.0   81.00  800 832 928 1080  600 600 602 625 doublescan +hsync +vsync (75.0 kHz d)
[  1552.509] (II) modeset(0): Modeline "800x600"x60.3   40.00  800 840 968 1056  600 601 605 628 +hsync +vsync (37.9 kHz d)
[  1552.509] (II) modeset(0): Modeline "800x600"x56.2   36.00  800 824 896 1024  600 601 603 625 +hsync +vsync (35.2 kHz d)
[  1552.509] (II) modeset(0): Modeline "840x525"x120.0   73.12  840 892 980 1120  525 526 529 544 doublescan -hsync +vsync (65.3 kHz d)
[  1552.509] (II) modeset(0): Modeline "840x525"x119.8   59.50  840 864 880 920  525 526 529 540 doublescan +hsync -vsync (64.7 kHz d)
[  1552.509] (II) modeset(0): Modeline "864x486"x59.9   32.50  864 888 968 1072  486 489 494 506 -hsync +vsync (30.3 kHz d)
[  1552.509] (II) modeset(0): Modeline "864x486"x59.6   30.50  864 912 944 1024  486 489 494 500 +hsync -vsync (29.8 kHz d)
[  1552.509] (II) modeset(0): Modeline "700x525"x120.0   61.00  700 744 820 940  525 526 532 541 doublescan +hsync +vsync (64.9 kHz d)
[  1552.509] (II) modeset(0): Modeline "800x450"x119.9   59.12  800 848 928 1056  450 451 454 467 doublescan -hsync +vsync (56.0 kHz d)
[  1552.509] (II) modeset(0): Modeline "800x450"x119.6   48.75  800 824 840 880  450 451 454 463 doublescan +hsync -vsync (55.4 kHz d)
[  1552.509] (II) modeset(0): Modeline "640x512"x120.0   54.00  640 664 720 844  512 512 514 533 doublescan +hsync +vsync (64.0 kHz d)
[  1552.510] (II) modeset(0): Modeline "700x450"x119.9   51.75  700 740 812 924  450 451 456 467 doublescan -hsync +vsync (56.0 kHz d)
[  1552.510] (II) modeset(0): Modeline "700x450"x119.8   43.25  700 724 740 780  450 451 456 463 doublescan +hsync -vsync (55.4 kHz d)
[  1552.510] (II) modeset(0): Modeline "640x480"x120.0   54.00  640 688 744 900  480 480 482 500 doublescan +hsync +vsync (60.0 kHz d)
[  1552.510] (II) modeset(0): Modeline "640x480"x59.9   25.18  640 656 752 800  480 490 492 525 -hsync -vsync (31.5 kHz d)
[  1552.510] (II) modeset(0): Modeline "720x405"x59.5   22.50  720 744 808 896  405 408 413 422 -hsync +vsync (25.1 kHz d)
[  1552.510] (II) modeset(0): Modeline "720x405"x59.0   21.75  720 768 800 880  405 408 413 419 +hsync -vsync (24.7 kHz d)
[  1552.510] (II) modeset(0): Modeline "684x384"x119.8   42.62  684 720 788 892  384 385 390 399 doublescan -hsync +vsync (47.8 kHz d)
[  1552.510] (II) modeset(0): Modeline "684x384"x119.7   36.12  684 708 724 764  384 385 390 395 doublescan +hsync -vsync (47.3 kHz d)
[  1552.510] (II) modeset(0): Modeline "640x400"x119.8   41.75  640 676 740 840  400 401 404 415 doublescan -hsync +vsync (49.7 kHz d)
[  1552.510] (II) modeset(0): Modeline "640x400"x120.0   35.50  640 664 680 720  400 401 404 411 doublescan +hsync -vsync (49.3 kHz d)
[  1552.510] (II) modeset(0): Modeline "640x360"x119.7   37.25  640 672 736 832  360 361 364 374 doublescan -hsync +vsync (44.8 kHz d)
[  1552.510] (II) modeset(0): Modeline "640x360"x119.7   31.88  640 664 680 720  360 361 364 370 doublescan +hsync -vsync (44.3 kHz d)
[  1552.510] (II) modeset(0): Modeline "640x360"x59.8   18.00  640 664 720 800  360 363 368 376 -hsync +vsync (22.5 kHz d)
[  1552.510] (II) modeset(0): Modeline "640x360"x59.3   17.75  640 688 720 800  360 363 368 374 +hsync -vsync (22.2 kHz d)
[  1552.510] (II) modeset(0): Modeline "512x384"x120.0   32.50  512 524 592 672  384 385 388 403 doublescan -hsync -vsync (48.4 kHz d)
[  1552.510] (II) modeset(0): Modeline "512x288"x120.0   23.25  512 532 580 648  288 289 292 299 doublescan -hsync +vsync (35.9 kHz d)
[  1552.510] (II) modeset(0): Modeline "512x288"x119.8   21.00  512 536 552 592  288 289 292 296 doublescan +hsync -vsync (35.5 kHz d)
[  1552.510] (II) modeset(0): Modeline "480x270"x119.3   20.38  480 496 544 608  270 271 274 281 doublescan -hsync +vsync (33.5 kHz d)
[  1552.510] (II) modeset(0): Modeline "480x270"x119.6   18.62  480 504 520 560  270 271 274 278 doublescan +hsync -vsync (33.3 kHz d)
[  1552.510] (II) modeset(0): Modeline "400x300"x120.6   20.00  400 420 484 528  300 300 302 314 doublescan +hsync +vsync (37.9 kHz d)
[  1552.510] (II) modeset(0): Modeline "400x300"x112.7   18.00  400 412 448 512  300 300 301 312 doublescan +hsync +vsync (35.2 kHz d)
[  1552.510] (II) modeset(0): Modeline "432x243"x119.8   16.25  432 444 484 536  243 244 247 253 doublescan -hsync +vsync (30.3 kHz d)
[  1552.510] (II) modeset(0): Modeline "432x243"x119.1   15.25  432 456 472 512  243 244 247 250 doublescan +hsync -vsync (29.8 kHz d)
[  1552.510] (II) modeset(0): Modeline "320x240"x120.1   12.59  320 328 376 400  240 245 246 262 doublescan -hsync -vsync (31.5 kHz d)
[  1552.510] (II) modeset(0): Modeline "360x202"x119.0   11.25  360 372 404 448  202 204 206 211 doublescan -hsync +vsync (25.1 kHz d)
[  1552.511] (II) modeset(0): Modeline "360x202"x118.3   10.88  360 384 400 440  202 204 206 209 doublescan +hsync -vsync (24.7 kHz d)
[  1552.511] (II) modeset(0): Modeline "320x180"x119.7    9.00  320 332 360 400  180 181 184 188 doublescan -hsync +vsync (22.5 kHz d)
[  1552.511] (II) modeset(0): Modeline "320x180"x118.6    8.88  320 344 360 400  180 181 184 187 doublescan +hsync -vsync (22.2 kHz d)
[  1552.522] (II) modeset(0): EDID for output VGA-1
[  1552.527] (II) modeset(0): EDID for output DVI-D-1
[  1552.613] (II) modeset(0): EDID for output SVIDEO-1
[  1552.613] (II) modeset(0): Output LVDS-1 connected
[  1552.613] (II) modeset(0): Output VGA-1 disconnected
[  1552.613] (II) modeset(0): Output DVI-D-1 disconnected
[  1552.613] (II) modeset(0): Output SVIDEO-1 disconnected
[  1552.613] (II) modeset(0): Using exact sizes for initial modes
[  1552.613] (II) modeset(0): Output LVDS-1 using initial mode 1280x800 +0+0
[  1552.613] (==) modeset(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[  1552.613] (==) modeset(0): DPI set to (96, 96)
[  1552.613] (II) Loading sub module "fb"
[  1552.613] (II) LoadModule: "fb"
[  1552.613] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[  1552.614] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[  1552.614] 	compiled for 1.20.5, module version = 1.0.0
[  1552.614] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[  1552.614] (II) UnloadModule: "vesa"
[  1552.614] (II) Unloading vesa
[  1552.615] Require OpenGL version 2.1 or later.
[  1552.615] (EE) modeset(0): Failed to initialize glamor at ScreenInit() time.
[  1552.615] (EE) 
Fatal server error:
[  1552.615] (EE) AddScreen/ScreenInit failed for driver 0
[  1552.615] (EE) 
[  1552.615] (EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at http://wiki.x.org
 for help. 
[  1552.615] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[  1552.615] (EE) 
[  1552.631] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

Can you see the problem or problems here?

Thanks

Offline

#10 2019-07-11 21:22:35

kelsinni
Member
Registered: 2019-07-09
Posts: 10

Re: Unsuccefull installation of LXDE on Arch i386

eugen-b wrote:

It would be great to see the /var/log/Xorg.0.log file before I give you the advise to follow Arch Wiki only (and not any dubious tutorials). https://wiki.archlinux.org/index.php/LX … he_desktop
I never seen that you would start lxde with "systemctl start"?! Do you mean "systemctl start lxdm"??
Your .xinitrc is supposed to start twm https://wiki.archlinux.org/index.php/Twm which is "nice", but not LXDE.

Yes...in fact i wanted to say "systemctl start lxdm" smile

The log file is on the previous post

Thanks

Last edited by kelsinni (2019-07-11 21:25:49)

Offline

#11 2019-07-11 22:47:37

eugen-b
Member
Registered: 2017-07-09
Posts: 55

Re: Unsuccefull installation of LXDE on Arch i386

kelsinni wrote:

Yes...in fact i wanted to say "systemctl start lxdm" smile

I would say it is not necessary to start LXDM, just edit .xinitrc as desribed in the Wiki (comment the lines with twm at the end). Or you can simply run startlxde from command line.

kelsinni wrote:

The log file is on the previous post

I had difficulties with the generec modesetting driver on my Core 2 Duo generation and Atom N270 machines, I needed to install xf86-video-intel. Please try installing xf86-video-intel and reboot, then try again to start a graphical session.

Offline

#12 2019-07-11 23:26:51

kelsinni
Member
Registered: 2019-07-09
Posts: 10

Re: Unsuccefull installation of LXDE on Arch i386

eugen-b wrote:
kelsinni wrote:

Yes...in fact i wanted to say "systemctl start lxdm" smile

I would say it is not necessary to start LXDM, just edit .xinitrc as desribed in the Wiki (comment the lines with twm at the end). Or you can simply run startlxde from command line.

kelsinni wrote:

The log file is on the previous post

I had difficulties with the generec modesetting driver on my Core 2 Duo generation and Atom N270 machines, I needed to install xf86-video-intel. Please try installing xf86-video-intel and reboot, then try again to start a graphical session.

Installed xf86-video-intel and reboot.

Then when i run the command $ startlxde i get this message:

d-bus-update-activation-environment: error unable to connect to D-Bus: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security, policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection is broken.

(lxsession:637): Gtk-WARNING **: 23:19:53.556: cannot open display:

Last edited by kelsinni (2019-07-11 23:29:24)

Offline

#13 2019-07-12 07:44:37

andreas_baumann
Administrator
From: Zurich, Switzerland
Registered: 2017-08-10
Posts: 815
Website

Re: Unsuccefull installation of LXDE on Arch i386

If logged into a text shell you have to start X with 'startx', not with 'startlxde' (startlxde comes into .xinitrc).
So startx starts the X server, startlxde starts the window manager.
If you just start the window manager, it will complain it has no X server ("cannot open display")

Offline

#14 2019-07-12 11:15:13

kelsinni
Member
Registered: 2019-07-09
Posts: 10

Re: Unsuccefull installation of LXDE on Arch i386

andreas_baumann wrote:

If logged into a text shell you have to start X with 'startx', not with 'startlxde' (startlxde comes into .xinitrc).
So startx starts the X server, startlxde starts the window manager.
If you just start the window manager, it will complain it has no X server ("cannot open display")

The command 'startx' has in fact started the DE!! Great! smile

But now after it starts a window opens automatically that sais: 'Could not connect to wicd's D-bus interface. Check the wicd log for error message.'

Then when you click 'OK' to close that window and when clicking in any place with the mouse pointer another window opens saying: "The Wicd daemon has shut down. The UI will not function properly until it is restated."

Any tips about this?

Thanks wink

Offline

#15 2019-07-12 12:16:00

andreas_baumann
Administrator
From: Zurich, Switzerland
Registered: 2017-08-10
Posts: 815
Website

Re: Unsuccefull installation of LXDE on Arch i386

Do you have a /var/log/wicd/wicd.log?
/etc/resolv.conf is known to cause trouble, when it is symlinked to systemd-resolved.
Do you have a /etc/resolv.conf

For me 'systemctl start wicd' and 'systemctl enable wicd' both worked for me.

But I'm by means no expert: I never use a network manager (only netctl and nowadays systemd-networkd).

Offline

#16 2019-07-12 12:31:24

andreas_baumann
Administrator
From: Zurich, Switzerland
Registered: 2017-08-10
Posts: 815
Website

Re: Unsuccefull installation of LXDE on Arch i386

mmh. following https://wiki.archlinux.org/index.php/Wicd also wicd-gtk works for me..

Offline

#17 2019-07-12 13:08:19

kelsinni
Member
Registered: 2019-07-09
Posts: 10

Re: Unsuccefull installation of LXDE on Arch i386

andreas_baumann wrote:

Do you have a /var/log/wicd/wicd.log?
/etc/resolv.conf is known to cause trouble, when it is symlinked to systemd-resolved.
Do you have a /etc/resolv.conf

For me 'systemctl start wicd' and 'systemctl enable wicd' both worked for me.

But I'm by means no expert: I never use a network manager (only netctl and nowadays systemd-networkd).

Regarding the '/var/log/wicd/wicd.log' i dont have it.

In '/etc/resolv.conf' is:

#Generated by resolvconf
domain lan
nameserver 192.168.10.1

This IP is my gateway

Offline

#18 2019-07-12 13:21:06

andreas_baumann
Administrator
From: Zurich, Switzerland
Registered: 2017-08-10
Posts: 815
Website

Re: Unsuccefull installation of LXDE on Arch i386

The Wicd daemon has shut down. The UI will not function properly until it is restated.

Did you check if the wicd is enbled and running?

systemctl status wicd (for status)

systemctl enable wicd (to enable auto-starting)
systemctl start wicd (to start it)

Offline

#19 2019-07-12 13:29:25

kelsinni
Member
Registered: 2019-07-09
Posts: 10

Re: Unsuccefull installation of LXDE on Arch i386

andreas_baumann wrote:

For me 'systemctl start wicd' and 'systemctl enable wicd' both worked for me.

It worked! big_smile

If before you run 'startx' you run 'systemctl start wicd' the DE starts normally and without that error windows that appear before smile

Thanks a lot for the help mates! wink

Offline

#20 2019-07-12 14:46:51

andreas_baumann
Administrator
From: Zurich, Switzerland
Registered: 2017-08-10
Posts: 815
Website

Re: Unsuccefull installation of LXDE on Arch i386

np :-)

Offline

#21 2019-07-13 14:28:10

kelsinni
Member
Registered: 2019-07-09
Posts: 10

Re: Unsuccefull installation of LXDE on Arch i386

andreas_baumann wrote:

np :-)

smile thanks

The topic can be marked as SOLVED and be closed.

Offline

#22 2019-07-15 15:52:29

levi
Moderator
From: Yorkshire, UK
Registered: 2018-06-16
Posts: 461

Re: Unsuccefull installation of LXDE on Arch i386

kelsinni wrote:
andreas_baumann wrote:

For me 'systemctl start wicd' and 'systemctl enable wicd' both worked for me.

It worked! big_smile

If before you run 'startx' you run 'systemctl start wicd' the DE starts normally and without that error windows that appear before smile

Thanks a lot for the help mates! wink

So, if you do a 'systemctl enable wicd' then it should come up with every boot automatically.


Architecture: pentium4, Testing repos: Yes, Hardware: EeePC 901+2GB RAM+OS half on the SD card.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB