You are not logged in.

#1 2019-08-08 17:38:57

Tenebras
Member
Registered: 2019-08-08
Posts: 2

I could not configure the Xorg

I am sorry for I used Google Translate. Unfortunately I don't speak eng well.

I successfully installed OS. Next I made all necessary settings. Then I installed xorg-server and video driver. When I tried executing

# Xorg :0 -configure

i have got this message

[root@spectrumzx48 ~]# Xorg :0 -configure

X.Org X Server 1.20.5
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux Arch Linux
Current Operating System: Linux spectrumzx48 5.2.5-arch1-1.0-ARCH #1 SMP PREEMPT Thu Aug 1 14:46:05 CEST 2019 i686
Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux root=UUID=d904d082-b0d4-42dd-8953-06af7a2abc03 rw audit=0 loglevel=3 quiet
Build Date: 01 June 2019  09:33:48AM
 
Current version of pixman: 0.38.4
	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Aug  8 20:10:10 2019
List of video drivers:
	intel
	modesetting
	fbdev
(++) Using config file: "/root/xorg.conf.new"
(==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
modprobe: FATAL: Module fbcon not found in directory /lib/modules/5.2.5-arch1-1.0-ARCH
intel: waited 2020 ms for i915.ko driver to load
Number of created screens does not match number of detected devices.
  Configuration failed.
(EE) Server terminated with error (2). Closing log file.

/var/log/Xorg.0.log

[  4220.810] (WW) Failed to open protocol names file lib/xorg/protocol.txt
[  4220.810] 
X.Org X Server 1.20.5
X Protocol Version 11, Revision 0
[  4220.810] Build Operating System: Linux Arch Linux
[  4220.810] Current Operating System: Linux spectrumzx48 5.2.5-arch1-1.0-ARCH #1 SMP PREEMPT Thu Aug 1 14:46:05 CEST 2019 i686
[  4220.810] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux root=UUID=d904d082-b0d4-42dd-8953-06af7a2abc03 rw audit=0 loglevel=3 quiet
[  4220.810] Build Date: 01 June 2019  09:33:48AM
[  4220.810]  
[  4220.810] Current version of pixman: 0.38.4
[  4220.810] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[  4220.810] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[  4220.810] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Aug  8 20:10:10 2019
[  4220.810] (II) Module ABI versions:
[  4220.810] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[  4220.810] 	X.Org Video Driver: 24.0
[  4220.810] 	X.Org XInput driver : 24.1
[  4220.810] 	X.Org Server Extension : 10.0
[  4220.811] (--) using VT number 2

[  4220.812] (II) systemd-logind: logind integration requires -keeptty and -keeptty was not provided, disabling logind integration
[  4220.813] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[  4220.823] (--) PCI:*(0@0:2:0) 8086:27a2:144d:c504 rev 3, Mem @ 0xd8100000/524288, 0xc0000000/268435456, 0xd8200000/262144, I/O @ 0x00001800/8, BIOS @ 0x????????/131072
[  4220.824] (--) PCI: (0@0:2:1) 8086:27a6:144d:c504 rev 3, Mem @ 0xd8180000/524288
[  4220.824] List of video drivers:
[  4220.824] 	intel
[  4220.824] 	modesetting
[  4220.824] 	fbdev
[  4220.824] (II) LoadModule: "intel"
[  4220.824] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
[  4220.825] (II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"
[  4220.825] 	compiled for 1.20.4, module version = 2.99.917
[  4220.825] 	Module class: X.Org Video Driver
[  4220.825] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
[  4220.825] (II) LoadModule: "modesetting"
[  4220.825] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[  4220.826] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[  4220.826] 	compiled for 1.20.5, module version = 1.20.5
[  4220.826] 	Module class: X.Org Video Driver
[  4220.826] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
[  4220.826] (II) LoadModule: "fbdev"
[  4220.826] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
[  4220.826] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
[  4220.826] 	compiled for 1.20.4, module version = 0.5.0
[  4220.826] 	Module class: X.Org Video Driver
[  4220.826] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
[  4220.826] (II) intel: Driver for Intel(R) Integrated Graphics Chipsets:
	i810, i810-dc100, i810e, i815, i830M, 845G, 854, 852GM/855GM, 865G,
	915G, E7221 (i915), 915GM, 945G, 945GM, 945GME, Pineview GM,
	Pineview G, 965G, G35, 965Q, 946GZ, 965GM, 965GME/GLE, G33, Q35, Q33,
	GM45, 4 Series, G45/G43, Q45/Q43, G41, B43
[  4220.827] (II) intel: Driver for Intel(R) HD Graphics
[  4220.827] (II) intel: Driver for Intel(R) Iris(TM) Graphics
[  4220.827] (II) intel: Driver for Intel(R) Iris(TM) Pro Graphics
[  4220.827] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[  4220.827] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
[  4220.871] (++) Using config file: "/root/xorg.conf.new"
[  4220.871] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[  4220.872] (==) ServerLayout "X.org Configured"
[  4220.872] (**) |-->Screen "Screen0" (0)
[  4220.872] (**) |   |-->Monitor "Monitor0"
[  4220.873] (**) |   |-->Device "Card0"
[  4220.873] (**) |-->Screen "Screen1" (1)
[  4220.873] (**) |   |-->Monitor "Monitor1"
[  4220.873] (**) |   |-->Device "Card1"
[  4220.874] (**) |-->Input Device "Mouse0"
[  4220.874] (**) |-->Input Device "Keyboard0"
[  4220.874] (==) Automatically adding devices
[  4220.874] (==) Automatically enabling devices
[  4220.874] (==) Automatically adding GPU devices
[  4220.874] (==) Automatically binding GPU devices
[  4220.874] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[  4220.874] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF" does not exist.
[  4220.874] 	Entry deleted from font path.
[  4220.874] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1" does not exist.
[  4220.874] 	Entry deleted from font path.
[  4220.874] (WW) The directory "/usr/share/fonts/100dpi" does not exist.
[  4220.874] 	Entry deleted from font path.
[  4220.874] (WW) The directory "/usr/share/fonts/75dpi" does not exist.
[  4220.874] 	Entry deleted from font path.
[  4220.874] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF" does not exist.
[  4220.874] 	Entry deleted from font path.
[  4220.874] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1" does not exist.
[  4220.874] 	Entry deleted from font path.
[  4220.874] (WW) The directory "/usr/share/fonts/100dpi" does not exist.
[  4220.874] 	Entry deleted from font path.
[  4220.874] (WW) The directory "/usr/share/fonts/75dpi" does not exist.
[  4220.874] 	Entry deleted from font path.
[  4220.874] (**) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/misc,
	/usr/share/fonts/TTF,
	/usr/share/fonts/misc,
	/usr/share/fonts/TTF
[  4220.874] (**) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[  4220.874] (WW) Hotplugging is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[  4220.874] (WW) Disabling Mouse0
[  4220.874] (WW) Disabling Keyboard0
[  4220.875] (II) intel(0): Using Kernel Mode Setting driver: i915, version 1.6.0 20190417
[  4220.875] (II) intel(0): SNA compiled from 2.99.917-863-g6afed33b
[  4222.919] intel: waited 2020 ms for i915.ko driver to load
[  4222.925] Number of created screens does not match number of detected devices.
  Configuration failed.
[  4222.925] (EE) Server terminated with error (2). Closing log file.

How can I solve this problem?

Offline

#2 2019-08-08 19:19:46

levi
Moderator
From: Yorkshire, UK
Registered: 2018-06-16
Posts: 389

Re: I could not configure the Xorg

This looks bad to me:

modprobe: FATAL: Module fbcon not found in directory /lib/modules/5.2.5-arch1-1.0-ARCH

I wonder if you've updated your kernel while running?  At the very least, I'd like to see inside /lib/modules.


Architecture: pentium4, Testing repos: Yes, Hardware: EeePC 901+2GB RAM+OS half on the SD card.

Offline

#3 2019-08-08 20:23:28

Tenebras
Member
Registered: 2019-08-08
Posts: 2

Re: I could not configure the Xorg

4.19.59-1.0-lts       
extramodules-4.19-lts
5.2.5-arch1-1.0-ARCH  
extramodules-ARCH

I deleted all the xorg settings files (xorg.conf, xorg.conf.new) and Xorg started. But now i get:

The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> Warning:          Unsupported high keycode 372 for name <I372> ignored
>                   X11 cannot support keycodes above 255.
>                   This warning only shows for the first high keycode.
> Internal error:   Could not resolve keysym XF86MonBrightnessCycle
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server

Besides I installed lxqt. I enter 'startlxqt' and...

[root@spectrumzx48 ~]# startlxqt
qt.qpa.xcb: could not connect to display 
qt.qpa.plugin: Could not load the Qt platform plugin "xcb" in "" even though it was found.
This application failed to start because no Qt platform plugin could be initialized. Reinstalling the application may fix this problem.

Available platform plugins are: eglfs, linuxfb, minimal, minimalegl, offscreen, vnc, xcb.

Offline

#4 2019-08-09 10:15:30

andreas_baumann
Administrator
From: Zurich, Switzerland
Registered: 2017-08-10
Posts: 755
Website

Re: I could not configure the Xorg

As for all Xorg-related questions: what is the graphic card used (use lspci or lshw to identify it).

modprobe: FATAL: Module fbcon not found in directory /lib/modules/5.2.5-arch1-1.0-ARCH

This just means, it tries to load via Framebuffer and doesn't have a framebuffer device in the kernel.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB