You are not logged in.

#1 2022-11-16 23:12:00

benpicco
Member
From: Berlin
Registered: 2022-11-08
Posts: 16

X11 on Mach64

Hi,

I try to run Xorg on my Mach64 (3D Rage LT PRO AGP) device but so far no luck.
What I did so far:

- build the mach64 kernel module
- build the xf86-video-mach64 driver for Xorg

The kernel module required a small patch to build with the latest kernel, but it loads and creates /dev/dri/card0

[  634.468092] mach64: loading out-of-tree module taints kernel.
[  634.472595] mach64: module verification failed: signature and/or required key missing - tainting kernel
[  634.487534] [drm] Initialized mach64 2.0.0 20060718 for 0000:01:00.0 on minor 0

The xf86-video-mach64 driver just had a new release to be compatible with Xorg 21.1 so I had hoped it would just work.

I have

X.Org X Server 1.21.1.4
X Protocol Version 11, Revision 0
Current Operating System: Linux mitac 6.0.8-arch1-1.0 #1 SMP PREEMPT_DYNAMIC Sun, 13 Nov 2022 19:06:25 +0000 i686
Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux root=UUID=cf85e748-884d-46d8-879c-e048750dbdf0 rw mitigations=off iommu=off loglevel=3 quiet
 
Current version of pixman: 0.42.2

When I would just run X with e.g. startx it would complain about missing symbols. I had to manually specify the modules that contained those symbols:

Section "Module"
        Load  "exa"
        Load  "int10"
        Load  "shadowfb"
EndSection

But still no luck: the X just crashes

[  1205.167] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[  1205.167] (II) Platform probe for /sys/devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.0/drm/card0
[  1205.244] (--) PCI:*(1@0:0:0) 1002:4c42:1071:4c42 rev 220, Mem @ 0xe4000000/16777216, 0xe6000000/4096, I/O @ 0x0000d000/256, BIOS @ 0x????????/131072
[  1205.246] (II) "glx" will be loaded by default.
[  1205.246] (II) LoadModule: "exa"
[  1205.304] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libexa.so
[  1205.330] (II) Module exa: vendor="X.Org Foundation"
[  1205.330]    compiled for 1.21.1.4, module version = 2.6.0
[  1205.330]    ABI class: X.Org Video Driver, version 25.2
[  1205.331] (II) LoadModule: "int10"
[  1205.333] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libint10.so
[  1205.347] (II) Module int10: vendor="X.Org Foundation"
[  1205.347]    compiled for 1.21.1.4, module version = 1.0.0
[  1205.347]    ABI class: X.Org Video Driver, version 25.2
[  1205.348] (II) LoadModule: "shadowfb"
[  1205.348] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libshadowfb.so
[  1205.352] (II) Module shadowfb: vendor="X.Org Foundation"
[  1205.353]    compiled for 1.21.1.4, module version = 1.0.0
[  1205.353]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[  1205.353] (II) LoadModule: "glx"
[  1205.355] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[  1205.688] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[  1205.688]    compiled for 1.21.1.4, module version = 1.0.0
[  1205.688]    ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[  1205.689] (II) LoadModule: "mach64"
[  1205.691] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/mach64_drv.so
[  1205.715] (II) Module mach64: vendor="X.Org Foundation"
[  1205.716]    compiled for 1.21.1.4, module version = 6.9.7
[  1205.716]    Module class: X.Org Video Driver
[  1205.716]    ABI class: X.Org Video Driver, version 25.2
[  1205.721] (II) MACH64: Driver for ATI Mach64 chipsets
[  1205.763] (**) MACH64(0): Depth 16, (--) framebuffer bpp 16
[  1205.764] (==) MACH64(0): Using EXA acceleration architecture
[  1205.766] (EE) 
[  1205.773] (EE) Backtrace:
[  1205.785] (EE) 0: /usr/lib/Xorg (OsLookupColor+0x142) [0x603592]
[  1205.798] (EE) 1: linux-gate.so.1 (?+0x0) [0xb7f3b570]
[  1205.808] (EE) unw_get_proc_name failed: no unwind info found [-10]
[  1205.815] (EE) 2: /usr/lib/xorg/modules/drivers/mach64_drv.so (?+0x0) [0xb6c6882f]
[  1205.827] (EE) unw_get_proc_name failed: no unwind info found [-10]
[  1205.833] (EE) 3: /usr/lib/xorg/modules/drivers/mach64_drv.so (?+0x0) [0xb6c7930a]
[  1205.845] (EE) 4: /usr/lib/Xorg (InitOutput+0xa66) [0x6224f6]
[  1205.858] (EE) 5: /usr/lib/Xorg (InitFonts+0x234) [0x52b834]
[  1205.869] (EE) 6: /usr/lib/Xorg (SProcXkbDispatch+0x1504) [0x4eb71b]
[  1205.886] (EE) 7: /usr/lib/libc.so.6 (__libc_init_first+0x85) [0xb78e3105]
[  1205.899] (EE) 8: /usr/lib/libc.so.6 (__libc_start_main+0x89) [0xb78e31c9]
[  1205.911] (EE) 9: /usr/lib/Xorg (_start+0x27) [0x4eb757]
[  1205.918] (EE) 
[  1205.924] (EE) Segmentation fault at address 0x0

Last edited by benpicco (2022-11-16 23:14:32)

Offline

#2 2022-11-17 07:48:10

abaumann
Administrator
From: Zurich
Registered: 2019-11-14
Posts: 991
Website

Re: X11 on Mach64

I never got mach64 running on my (t)rusty old Travelmate 524TEV.. :-(

Offline

Board footer

Powered by FluxBB